В Україні будуть діяти штрафи за порушення закону про державну мову / фото УНІАН

Верховна Рада ввела штрафи за порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Читайте такожВетерани АТО звернулися до депутатів, щоб ті ухвалили закон про мову (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький на пленарному засіданні повідомив, що введення цих норм відтерміновується на три роки.

Відео дня

Прикінцевими положеннями вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Він доповнюється новими статтями 188- 52 та і 188-53. Ними передбачено, що порушення вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо застосування державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим і органах місцевого самоврядування, на державних і комунальних підприємствах, в установах та організаціях, інших суб'єктах господарювання державної і комунальної форми власності, у судочинстві та діловодстві у судах України, у Збройних силах України та інших військових формуваннях, в органах правопорядку, розвідувальних органах, державних органах спеціального призначення з правоохоронними функціями, на державному кордоні України, у процесі виборів та референдумів, у міжнародних договорах України тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров'я, спорту, телекомунікацій та поштового зв'язку, транспорту тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення вимог закону щодо застосування державної мови друкованими засобами масової інформації тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інші порушення закону щодо порядку застосування державної мови тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ще вищі штрафи передбачені за повторне порушення закону.

Верховна Рада України сьогодні ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної. Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 278 народних депутатів України.