Ілюстрація REUTERS

Україна наважилася на смертельно небезпечний стрибок на банджі. Ціла країна без вагання кинулася в прірву, розраховуючи, що еластична ліана витримає і не допустить катастрофи. Стрибком були президентські вибори, в результаті яких влада в країні перейшла в руки людини-загадки, сатирика без жодного економічного чи політичного досвіду.

Про це пише Rzeczpospolita, нагадуючи, що під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський уникав будь-яких суттєвих заяв. І саме він став тою «ліаною», яка повинна врятувати від катастрофи. Адже новообраний український президент обіцяє, що ситуацію в країні можна виправити.

Читайте такожBloomberg: Зеленському доведеться швидко вчитися бути справжнім президентом, і час не на його боці

Відео дня

Чи варто дивуватися, що українці наважилися на стрибок в невідомість? Країна пройшла через десятиліття економічних і політичних випробувань. Коли в 1991 році Україна стала незалежною, її ВВП на душу населення був на 10% більший, ніж у Польщі. Але з того часу польський ВВП зріс втричі. А український – скоротився на 30%. Сьогодні цей показник в Україні більш ніж втричі менший, ніж у сусідній країні. А зважаючи на хронічну слабкість гривні, середня зарплата українця становить лише п’яту частину від тієї, якою так невдоволені поляки (це при тому, що багато товарів мають однакову ціну в обох країнах).

На додачу, не багато речей в Україні функціонують так, як мали б. Народну власність розікрали олігархи, суди заробили погану славу нечесності, роздута бюрократія процвітає, а рівень корупції один з найвищих у Європі. Надзвичайно низькі доходи змушують людей шукати роботу за кордоном. Лише в Польщі тепер близько 1,5 мільйона українців. Поляки нарікають на те, що демократичне й економічне перетворення призвело до демографічного приросту. Але що на це можуть сказати українці, які за останні чверть століття бачили, як населення їхньої країни скоротилося з 52 мільйонів до 43 мільйонів жителів?

Читайте такожЗаробітчани за рік переказали до України майже $11 мільярдів

У всіх цих бідах звинувачують політиків. Багато з них обіцяли виведення країни з занепаду, а потім дурили своїх виборців. Євросоюз зараз говорить, що Києву поки що не варто думати про членство. Сильний східний сусід анексував Крим з двома мільйонами населення й окупував частину Донбасу. Чи в такій ситуації повинно дивувати, що відчайдушні українці готові на все, навіть на стрибок у невідомість, щоб лише отримати надію на вихід України з хаосу? Але якщо телевізійний гуморист їх теж обдурить, залишиться лише еміграція.