Парубій і Зеленський зустрінуться з лідерами фракцій колаж УНІАН

Сьогодні у Верховній Раді має відбутися зустріч голови парламенту з керівниками фракцій та новообраним президентом України Володимиром Зеленським.

Про це у коментарі УНІАН повідомив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

«Вчора повідомив мені голова Верховної Ради про те, що сьогодні на 15-ту годину буде зустріч з керівниками фракцій і головою Верховної Ради, та новообраним президентом України», - сказав Березюк.

Відео дня

Читайте такожУ Раді зареєстрували проект постанови із датою інавгурації Зеленського

На запитання щодо того, що обговорюватиметься на цій зустрічі, він висловив припущення, що в тому числі обговорюватиметься дата інавгурації президента.

За словами депутата, рішення щодо інавгурації може прийматися або постановою парламенту, або ж «сам голова Верховної Ради підпише».

«Сьогодні, можливо, про це будемо говорити», - додав Березюк.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що дата інавгурації новообраного президента буде узгоджуватись після завершення підрахунку та публікації результатів виборів у рамках закону. «Я нагадаю: 10 днів дається ЦВК для оголошення результатів виборів, які потім мають бути надруковані як рішення в «Голосі України». Після цього надається 30 днів на процедуру проведення інавгурації», - сказав голова парламенту.

30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосилаВолодимира Зеленського переможцем президентських виборів. За даними ЦВК, у другому турі за кандидата Володимира Зеленського проголосували 13 541 528 виборців, що становить 73,22%, за кандидата Петра Порошенка - 4 522 450 виборців, що становить 24,45 %.

Сьогодні, 3 травня, офіційні результати виборів президента було оприлюднено на сайті парламентського видання «Голос України».

Народним депутатом Сергієм Міщенком 3 травня зареєстровано у Верховній Раді проект постанови (№10270) про проведення урочистого засідання парламенту, присвяченого складенню присяги українському народові новообраним президентом України Володимиром Зеленським 19 травня.

Перший заступник голови ВР Ірина Геращенко заявила, що парламент ухвалить постанову про призначення дати інавгурації новообраного президента України на пленарному тижні 13-17 травня.

Згідно із законом про вибори президента, новообраний президент набуває повноважень з моменту складення присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради, після чого ЦВК вручає йому посвідчення президента України. Інавгурація має відбутися у найближчі 30 днів.

За оцінками експертів в разі наявності підстав для розпуску парламенту, він може бути розпущений президентом України не пізніше 28 травня, оскільки відповідно до Конституції України ВР не можна розпускати за півроку до парламентських виборів. Якщо складення присяги відбудеться після 28 травня, то у Володимира Зеленського не буде жодних шансів його розпустити.