Лінас Лінкявічюс / REUTERS

Міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс виступає за запровадження санкцій проти Росії через рішення про спрощену процедуру видачі російських паспортів на окупованому Донбасі.

Про це Лінкявічюс повідомив перед початком засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Читайте такожЄС не планує вводити санкції через роздачу паспортів в ОРДЛО

Відео дня

Він підтвердив, що сьогодні буде обговорено питання видачі Росією паспортів українцям на окупованому Донбасі.

"Це є ще одним кричущим порушенням міжнародного права, і цей процес паспортизації також відбувався в Грузії", - сказав Лінкявічюс.

"Відверто, ми погодилися, що якщо щось піде не так, якщо порушення міжнародного права, міжнародних зобов'язань і також порушення наших угод з Росією продовжаться, - ми маємо взяти це до уваги і маємо подумати над додатковими заходами. Я вірю, що мають бути додаткові санкції", - наголосив Лінкявічюс.

Як повідомляв УНІАН, Рада Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ 13-14 травня у Брюсселі планує обговорити ситуацію в Україні після президентських виборів та спрощення процедури видачі російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що 13-14 травня в ході візиту до Брюсселя добиватиметься від ЄС запровадження економічних санкцій проти Росії через так звані «паспортні укази».

Сьогодні міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек повідомив, що в Європейському Союзі прагнуть більше діалогу з Російською Федерацією, а не запровадження нових санкцій через видачу паспортів українцям на окупованому Донбасі.

Своєю чергою міністр закордонних справ Румунії, яка головує у першому півріччі 2019 року у Раді Європейського Союзу, Теодор Мелешкану назвав проблемою рішення Російської Федерації видавати паспорти українцям на окупованому Донбасі за спрощеною процедурою, але не вважає запровадження санкцій найкращим кроком.