Філарету не подобається назва автокефальної церкви / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет виступає проти назви «Православна церква України» для помісної української церкви, бо вона передбачає те, що українці за межами країни не належать до неї.

Про це йдеться у зверненні Філарета до української православної пастви, розміщеному на сторінці патріарха у Facebook.

Читайте такожЕпіфаній прокоментував чутки про розкол у ПЦУ

Відео дня

«Чому ми не погоджуємось на назву Православна церква України, чи в Україні. Тому що всі автокефальні церкви мають прикметникову назву: Російська православна церква, а не Православна церква в Росії; Румунська православна церква, а не Православна церква в Румунії; Болгарська православна церква, а не Православна церква в Болгарії; і так всі церкви, які отримали томос від Константинопольської церкви. Тільки нашу церкву назвали не так, як інші – не Українська православна церква, а Православна церква України», - зазначив він.

«Що за цим приховується? Це означає, що православні українці за межами України не належать до Української православної церкви. І про це сказано в томосі. Православні українці за межами обурились цим. Вони хочуть належати до своєї рідної церкви», - додав патріарх.

За словами Філарета, всі автокефальні православні церкви зберігають за собою свою еміграцію, крім грецьких церков. Вся грецька діаспора канонічно підпорядковується Вселенському патріарху.

«Тому і ми повинні називатися Українською православною церквою, а не Православною церквою України, щоб наша українська еміграція мала право належати до своєї рідної церкви», - додав почесний патріарх.