Шевчука звільнили 14 травня / фото УНІАН

В Конституційному суді України оприлюднили інформацію, за що саме звільнили з посади судді Станіслава Шевчука.

Висновок постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ про наявність підстав про звільнення Шевчука було оприлюднено на сайті КСУ.

Зокрема, колишні на сьогодні колеги Шевчука звинуватили його в тому, що він в інтерв’ю одному з Інтернет-видань заявив, що ніколи не приведе до присяги президента, якщо вибори будуть сфальшовані.

Відео дня

У висновку йдеться про те, що таке публічне висловлювання Шевчук зробив «безпідставно, і воно не відповідає статусу судді і голови КСУ, а за своїм змістом є політичним».

Також наголошується, що 104 стаття Конституції, на яку посилається Шевчук у своєму інтерв’ю, не містить якихось застережень чи умов щодо приведення президента до присяги головою КСУ.

«Ні голова КСУ, ні суд загалом не мають жодного відношення та не наділені жодними повноваженнями щодо контролю за дотриманням закону у ході виборчого процесу”, - йдеться у висновку.

Крім того, судді закидали Шевчуку те, що він всупереч закону попризначав для себе позаштатних радників Конституційного суду.

Читайте такожСпливли скандальні факти про новообрану голову Конституційного суду (фото)

У висновку сказано, що закон України про Конституційний суд та регламент Конституційного суду не передбачають повноважень голови щодо запровадження позаштатних радників.

У висновку також йдеться, що запровадження посад позаштатних радників на громадських засадах фактично призвело до незаконного створення паралельної організаційної системи забезпечення діяльності голови КСУ.

Також у висновку судді КСУ Шевчуку наголошується, що він перешкодив опублікуванню висновку КСУ з окремими думками суддів шляхом звернення до головного редактора газети “Голос України” з листом “про публікування висновку без окремих думок суддів щодо нього”.

Мова йде про висновок КСУ від 6 червня 2018 року щодо конституційності скасування депутатської недоторканності.

16 червня 2018 року цей висновок був опублікований в “Голосі України” без публікації окремих думок суддів КСУ.

«Цим Шевчук допустив грубе порушення прав суддів на опублікування в офіційному друкованому виданні окремої думки судді разом з актом суду», - додається у висновку.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня судді Конституційного суду проголосували за звільнення Шевчука з посади судді КС, який до цього був головою Конституційного суду. Шевчук, який очолював КСУ з 21 лютого 2018 року, участі в засіданні не брав.

Новим головою КСУ 12 голосами "за" було обрано Наталію Шапталу.