Аллеров підозрюється у розкраданні грошей на будівництві житла для військових / УНІАН

Донька колишнього командувача Національної гвардії Юрія Аллерова купила квартиру в будівельної корпорації “Укрбуд” з трикратною знижкою й має громадянство Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук під час судового засідання з обрання запобіжного заходу для Аллерова, який підозрюється в участі в корупційній оборудці з нерухомістю Національної гвардії.

Прокурор нагадав, що слідство просить суд обрати Аллерову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 11 мільйонів гривень.

Відео дня

На обґрунтування цієї суми сторона обвинувачення зазначила, що родичі екс-командувача НГУ мають відповідні статки, а також, що у справі, ймовірно, є інші, наразі не встановлені слідством фігуранти, які можуть допомогти Аллерову заплатити 11 мільйонів гривень застави – якщо в нього особисто, як стверджують адвокати, немає таких коштів.

Читайте такожНа "зекономлені" на квартирах для військових гроші екс-голова Нацгвардії купив житло та авто своїй доньці - журналіст

Також прокурор зауважив, що особиста вигода Аллерова в укладанні угоди про обмін збудованих для військовослужбовців Нацгвардії квартир полягав у тому, що його донька через три місяці після укладення цієї угоди купила квартиру у компанії “Укрбуд” за втричі дешевшою від ринкової ціни, і додав, що це стало можливим завдяки особистому розпорядженню директора компанії “Укрбуд” Олега Майбороди, який також є підозрюваним у справі.

За даними слідства, решту суми було оформлено як кредитне зобов’язання, але не особисто доньки Аллерова, а афільованої до “Укрбуду” компанії, яка зобов’язувалася погасити цей кредит.

Крім того, прокурор Грищук повідомив, що донька Аллерова на допиті заявила, що вона вийшла з російського громадянства, однак у слідства є докази, що впродовж 2017-2018 років вона регулярно їздила до Росії, проходячи російський кордон за паспортом громадянина РФ.

Своєю чергою, адвокати Аллерова попросили суд застосувати для нього будь-який запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою.

Стосовно застави вони зауважили, що у Аллерова немає 11 млн грн, а діти та дружина ведуть самостійне фінансове життя і тому не можна розцінювати їх як заставодавців.

Також адвокати зазначили, що посильна для Аллерова сума – це 300 неоподатковуваних мінімумів, тобто близько 80 тис. грн.

Стосовно квартири, яка, за версією слідства, стала винагородою Аллерову за підписання невигідної для держави угоди, адвокати зазначили, що його донька сплатила відразу третину суми за квартиру, а решту виплачувала згідно з кредитним договором, та заперечують, що вона придбала квартиру за ціною, втричі меншою ніж ринкова.

Після завершення заслуховування аргументів прокурорів та адвокатів суддя Солом’янського райсуду Києва Ада Педенко пішла до нарадчої кімнати ухвалювати рішення щодо запобіжного заходу Аллерова.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня НАБУ провело обшуки за місцем роботи та проживання окремих службових осіб Нацгвардії, а також в офісах низки приватних компаній. Обшуки відбулися в рамках розслідування корупційної схеми з нерухомістю, внаслідок якої Головне управління Нацгвардії України втратило активи на 81,64 мільйона гривень. Розслідування стосовно цієї схеми НАБУ здійснює з грудня 2017 року.

15 травня НАБУ повідомило про підозру в заволодінні майном ГУ Нацгвардії на 81,64 мільйона гривень екс-командувачу Нацгвардії Юрію Аллерову, директору компанії «Укрбуд» Олегу Майбороді і незалежному оцінювачу Алісі Гринчук.