25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ / фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що українське зовнішньополітичне відомство вимагає від Російської Федерації назвати дату і місце звільнення захоплених Росією 24-х українських моряків і трьох суден.

Про це Зеркаль повідомила в ефірі "Радіо НВ".

"Ми вже підготували дипломатичну ноту на Російську Федерацію. Сьогодні вона піде до російського міністерства закордонних справ, в якій ми питаємо: як ми можемо забрати наші кораблі, коли, де; як і коли наші консули можуть забрати наших хлопців з Лефортово", - наголосила Зеркаль.

Відео дня

Читайте такожРосійський суд продовжив арешт всім українським морякам до кінця липня

У цьому зв'язку дипломат заявила, що Україна у своїй ноті посилається на наказ Міжнародного трибуналу з морського права.

"Вже сьогодні ми звертаємося до Російської Федерації з тим, що вони ж мають це негайно виконати", - зазначила Зеркаль. За її словами, Україна готова забрати моряків і судна відповідно до рішення трибуналу.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели із «Матроської тиші» до «Лефортово».

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт усім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24-х українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН із морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ щодо звільнення захоплених військових суден і моряків.