В КВУ назвали популярні подарунки виборцям \ Фото УНІАН

В Україні спостерігається початок масової роздачі громадянам товарів та послуг від імені потенційних кандидатів у народні депутати в низці одномандатних округів.

Читайте такожУ КВУ розповіли, скільки грошей Порошенко і Зеленський витратили на виборчу кампанію

Про це повідомили в Комітеті виборців України (КВУ). Зокрема, такі випадки мали місце в Луганській, Одеській, Полтавській, Житомирській областях.

Відео дня

«Як правило роздача товарів здійснювалася від імені благодійних фондів, пов’язаних із народними депутатами. Така активність проводилася й раніше, однак із початком виборів вона суттєво активізувалася», – йдеться в повідомленні.

За даними КВУ, серед «подарунків» виборцям були пакети з цукром, ліками, організовані спортивні змагання і роздача на них квитків до аквапарку, відкриття інклюзивного спортмайданчика «за кошти державної субвенції» тощо. Здебільшого заходи, як повідомляється, відбувалися під патронатом народних депутатів чи їхніх фондів.

«Попри те, що такі дії юридично не є підкупом виборців, оскільки політики, від імені яких роздаються товари чи послуги, не є офіційно зареєстрованими кандидатами в народні депутати, КВУ вказує на недоброчесність подібної діяльності і закликає потенційних кандидатів відмовитися від фінансового стимулювання виборців в будь-яких формах», – підсумували в КВУ.