Росія незаконно утримує 24 українських моряків / фото Роман Цимбалюк, УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявляє, що США закликають владу Російської Федерації негайно звільнити захоплених українських моряків і судна, незважаючи на намір Росії не виконувати відповідне рішення Трибуналу ООН.

Читайте такожМЗС України вимагає від РФ назвати дату і місце звільнення захоплених українських моряків і суден

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час відеоконференції для європейських журналістів.

Відео дня

Спецпредставник США заявив, що Сполучені Штати підтримують рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення українських моряків і суден, оскільки не існує підстав для утримання Росією українських моряків. "На них був здійсненний незаконний напад у міжнародних водах. Вони незаконно були відправлені в Росію, до них мають ставитися як до військовослужбовців іноземного уряду. Не існує підстав тримати їх в Росії", - заявив Волкер.

"Ми наполегливо закликаємо до їхнього негайного звільнення. Суд також ухвалив рішення в даному напрямку. Росія дала чітко зрозуміти, що не має наміру робити це, що є образою для цих людей і їхніх родин. Ми сподіваємося, що Росія змінить свою позицію щодо цього", - заявив спецпредставник США.

При цьому він наголосив, що "не існує сили, яку можна застосувати до Росії, аби змусити її дотримуватися верховенства права і виконати рішення суду".

"Але позиція є дуже чіткою - вони повинні звільнити тих моряків", - сказав він.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели із «Матроської тиші» до «Лефортово».

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт усім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24-х українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН із морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ щодо звільнення захоплених військових суден і моряків.