Рада ухвалила закон про державне визнання і підтримку Пласту / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила закон «Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України» (№10184).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 228 народних депутатів із 342, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом визначено, що пластовий рух - організація Пласту, яка діє в Україні та в інших країнах світу.

Відео дня

Читайте такожУ Львові відбулися урочистості з нагоди 106-ї річниці заснування Пласту (фоторепортаж)

Мета державного визнання Пласту - інституційна підтримка Пласту, щоб Пласт став доступним для кожної дитини і молодої людини в Україні, а пластовий рух був доступним для всіх дітей та молоді, які постійно проживають за межами України (української діаспори).

Пласт має свою символіку (відзнаку), шрифт, інші символи, зокрема пластовий однострій. Забороняється використання символіки, шрифтів, інших символів Пласту, пластового однострою фізичними та юридичними особами без згоди Пласту та для цілей, не пов’язаних з діяльністю організації.

Пласт здійснює підготовку, сертифікацію кваліфікації та допуск до освітньої діяльності пластових виховників за пластовим (скаутським) методом.

Освітня діяльність за пластовим методом у системі освіти підлягає обов’язковій сертифікації, яка оформляється Пластом під контролем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти і науки.

Пласт є всеукраїнською молодіжною організацією та діє як громадська організація.

Держава гарантує фінансову підтримку Пласту через виділення у державному та місцевих бюджетах цільових коштів на реалізацію програм сприяння розвитку Пласту.

Законом також внесено зміни до законів "Про культуру" та "Про позашкільну освіту".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, Пласт за 30 років своєї відродженої діяльності в Україні став не лише найбільшою молодіжною організацією із найчисельнішою членською базою (понад 8 тис. членів), але і найчисельнішою скаутською організацією на всьому пострадянському просторі, включно із країнами Балтії.

Пласт також є найбільшою українською молодіжною організацією в світі, тобто включаючи осередки української діаспори. Сьогодні пластові осередки діють у понад 20 країнах і на всіх континентах.