ПАРЄ розпочала літню сесію / фото Council of Europe

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паск’є відкрила літню сесію ПАРЄ із закликом до парламентаріїв знайти шляхи подолання кризи в Асамблеї.

Як передає кореспондент УНІАН, під час відкриття літньої сесії Асамблеї, яка відбудеться 24-28 червня в Страсбурзі (Франція), вона сказала: "Та частина сесії, яку ми починаємо сьогодні, проходить у надзвичайних обставинах. Наша організація переживає кризу, яка має найсерйозніші наслідки для європейської системи захисту прав людини, для стабільності і стійкості наших власних інститутів".

Читайте також"Результат непередбачуваний": Ар’єв оцінив ситуацію у ПАРЄ перед голосуванням щодо делегації РФ

Відео дня

Як заявила Морі-Паск’є, ще в січні вона закликала Асамблею взяти на себе політичну відповідальність, щоб "знайти шляхи подолання кризи". "Відтоді ми зробили низку важливих кроків і прийняли різні рішення. Тепер ми зобов'язані завершити розпочату роботу", - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року, міністри закордонних справ більш як 30 держав (із 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може призвести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури запровадження санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо ПАРЄ.

На думку голови делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимира Ар'єва, літня сесія може стати вирішальною в питанні повернення російської делегації.

У ПАРЄ сьогодні відбудеться голосування за проектом резолюції, який може скасувати санкції проти делегації РФ.