Україна скасувала запрошення для спостерігачів ПАРЄ / фото ©Council of Europe

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав лист до президента Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліани Морі Паск’є про відкликання його запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ на позачергові парламентські вибори в Україні.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Парубія у Facebook.

«Серед міжнародних спостерігачів не можуть бути представники країни-агресора – Росії, які будуть не спостерігачами, а агентами гібридної війни Путіна», - наголошує голова ВР.

Відео дня

Парубій також додав, що вплив Росії на українські вибори будь-яким чином є неприпустимим.

Також Парубій оприлюднив фотокопію листа до президента ПАРЄ. У ньому зазначається, що зважаючи на ситуацію, яка склалася в ПАРЄ стосовно повернення парламентської делегації Російської Федерації до участі в роботі Асамблеї без суттєвих зрушень у виконанні Росією 7 резолюцій ПАРЄ, Парубій змушений відкликати своє запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ для спостереження за перебігом позачергових парламентських виборів в Україні.

Читайте також"Цього не повинно було відбутися": глава МЗС Канади про повернення Росії до ПАРЄ

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.