Представник Нацполіції пояснив, що розшук може бути розпочато знову у випадку отримання нового доручення / фото УНІАН

Колишнього соратника екс-президента Віктора Януковича, екс-депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка (в певних колах відомий як «Юра Єнакієвський») зняли з розшуку.

Інформація про його розшук зникла з бази Міністерства внутрішніх справ, передає «Українська правда».

В Національній поліції виданню підтвердили, що Іванющенко знятий з розшуку на підставі інформації з прокуратури Одеської області.

Відео дня

"На початку червня ми отримали постанову прокуратури області про закриття кримінального провадження стосовно зазначеного громадянина. За законом це автоматично тягне за собою внесення змін до бази розшуку та зняття з розшуку", – пояснює представник Нацполіції Ярослав Тракало.

Однак, за словами Тракало, з відкритих джерел шляхом моніторингу мережі Інтернет правоохоронці дізналися про нібито скасування закриття кримінального провадження щодо Іванющенка.

"20 червня ми направили запит в прокуратуру Одеської області і в Генеральну прокуратуру на перепідтвердження. 25 червня прокуратура Одеської області направила офіційний документ (копію постанови), в якому зазначено про прийняте рішення про закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю складу злочину в діях цього громадянина", – розповів представник поліції.

"Відповідно, 27 червня картка розшуку була припинена на підставі первинних, а також перепідтверджуючих документів про закриття провадження", – повідомив Тракало.

Читайте такожГенпрокуратура поновила розслідування справ проти Іванющенка – ЗМІ

Представник Нацполіції пояснив, що розшук може бути розпочато знову у випадку отримання нового доручення та відповідної постанови прокуратури.

"Якщо до нас надійде відповідне доручення з постановою про оголошення в розшук цього громадянина, оперативні підрозділи почнуть його розшук, а інформація буде внесена у відповідні облікові бази", – підкреслив він.

У прокуратурі Одеської області виданню повідомили, що закрили справу проти Іванющенка у квітні 2019 року. Серед причин прокуратура назвала скасування Конституційним судом статті про незаконне збагачення, а також зобов'язання судів закрити справу у тій частині, яка стосувалася "рейдерства" одеського ринку.

Прокуратура підтвердила, що направила рішення про закриття справи "в компетентні органи, які займалися розшуком підозрюваного".

У той же час, у прокуратурі стверджують, що нібито "зараз триває досудове розслідування за фактом можливого здирництва права на майно та заволодіння бюджетними коштами".

Прес-секретар глави ГПУ Лариса Сарган сказала виданню, що заступник генпрокурора нібито відновив одну з частин справи, яка стосувалася вимагання частки в одеському ринку "7 кілометр".

Крім того, начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції Василь Неволя повідомив, що у квітні 2019 року комісія з контролю за файлами Інтерполу вирішила видалити з бази даних інформацію щодо екс-нардепа. За словами Неволі, це рішення означає зняття з міжнародного розшуку.

Як повідомляв УНІАН, прокуратура Одеської області у квітні 2019 року закрила кримінальне провадження №42015000000000207, в якому фігурує екс-нардеп Юрій Іванющенко.

Іванющенко підозрювався по двох епізодах. Перший з них стосувався розтрати грошей, виділених в рамках кіотського протоколу на утеплення об'єктів соціальної сфери у Луганській області.

Нагадаємо, що США, і Євросоюз зняли з Іванющенка санкції.