МОН обрало освітнім омбудсменом учителя медіаграмотності Сергія Горбачова / фото facebook.com/sivangor

В Україні з'явився освітній омбудсмен. Ним став директор спеціалізованої школи № 148 міста Києва Сергій Горбачов.

Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила журналістам під час робочої поїздки на Рівненщину, повідомили у прес-службі МОН.

З посадою освітнього омбудсмена визначилася міністр освіти Лілія Гриневич. Це право передбачене законом. Попри це, Міносвіти проводив публічний відбір на засадах конкурсу.

Відео дня

Читайте такожЛілія Гриневич: Школа повинна зробити людину успішною… Для успішної кар’єри мають значення 15% тверді навички – знання, вузькопрофесійні вміння, а 85% – вміння навчатися протягом життя, критичне мислення

Спеціально створена комісія при МОН рекомендувала на посаду три кандидати. Конкурентами Горбачова були професійний юрист з досвідом роботи зі складними підлітками в межах системи пробації Ірина Яковець і Олеся Ващук, яка має досвід правозахисної діяльності.

Вибір зупинився на Сергієві Горбачову, зокрема й тому, що він знає систему освіти зсередини. 

"Сергій Іванович - єдиний з кандидатів має сформоване розуміння того, що таке педагогіка партнерства. І нам дуже важливо, щоб ця посада, і він має це зробити, щоб вона не перетворювалась на ще один каральний орган, який шукатиме винних, а ця посада має стати осередком довіри та цивілізованого вирішення конфліктів", – сказала Лілія Гриневич.

Уповноважений міністерства освіти та науки буде вирішувати шкільні конфлікти - захищатиме права учнів, вчителів і батьків. Після офіційного призначення освітній омбудсмен повинен знайти та відібрати собі офіс і працівників з 15 осіб.

У МОН нагадали, що інститут освітнього омбудсмена створюється для захисту прав здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Освітній омбудсмен не може поєднувати свою роботу з іншою діяльністю, окрім творчої та викладацької, має бути громадянином України, що проживає на території держави не менше 5 років, мати вищу освіту та відповідний досвід роботи, а також вільно володіти державною мовою.

17 травня у міністерстві оголосили про відбір кандидатів на посаду освітнього омбудсмена, ним займалася спеціально створена комісія при МОН.

Сергій Горбачов працює у сфері освіти 13 років. Закінчив Запорізький державний педагогічний університет. Працював вчителем російської мови і літератури. Зголом очолив школу "Логос". Понад три роки працює директором  спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 148 імені Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови та літератури міста Києва.

Як повідомлялося, про створення нової посади освітнього омбудсмена очільниця МОН Лілія Гриневич повідомила наприкінці минулого року. Один з обов'язків майбутнього омбудсмена – розгляд фактів цькування дітей у школі та поза нею. Результати цих перевірок надаватимуть поліції.