Зеленський заявив, що буде носити браслети з прізвищами полонених українських моряків до їх звільнення / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що носитиме браслети з прізвищами військовополонених українських моряків до їх звільнення.

Читайте такожЗеленский розповів про свій кортеж та прокоментував резонансну аварію під Запоріжжям

Коментуючи у Facebook деякі дописи в соціальних мережах, що він нібито носить жовті браслети «з клубів», Зеленський зазначив: «На них – прізвища наших полонених моряків. Носитиму їх доти, доки не повернемо хлопців додому».

Відео дня

На фотографії, розміщеній під дописом, видно на руках браслети з іменами Юрій Будзило та Володимир Терещенко.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня мала поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і кораблів.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.

9 липня російське слідство завершило пред'являти військовополоненим українським морякам звинувачення в остаточній редакції, наступна стадія - ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

17 липня Лефортовський районний суд Москви на ранкових засіданнях розгляне питання продовження запобіжного заходу (початок орієнтовно о 9:30) Андрію Артеменку, Віктору Беспальченку, Володимиру Варимезу, Владиславу Костишину, Олегу Мельничуку, Василю Сороці, Сергію Чулибі (перша група), а також Михайлу Власюку, Богдану Головашу, Денису Гриценку, Андрію Драчу, В'ячеславу Зінченку, Сергію Попову (друга група).

На вечірніх засіданнях (початок орієнтовно о 14:00): Роману Мокряку, Андрію Оприску, Володимиру Терещенку, Сергію Цибізову, Андрію Шевченку (третя група), а також Юрію Без'язичному, Юрію Будзилу, Володимиру Лісовому, Богдану Небилиці, Євгену Семидоцькому, Андрію Ейдеру (четверта група).