Україна застерігає Угорщину від втручання у парламентські вибори / фото news.church.ua

Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння останніми діями Угорщини, які «мають ознаки втручання у внутрішньополітичне життя України».

Про це повідомили в прес-службі МЗС.

Про цю занепокоєність заявив тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ Єгор Божок на зустрічі з послом Угорщини Іштваном Ійдярто.

Відео дня

Зокрема занепокоєність України викликала зустріч прем’єра Угорщини Віктора Орбана з головою Товариства угорської культури Закарпаття, народним депутатом України Василем Брензовичем у Будапешті, низка візитів на Закарпаття офіційних осіб Угорщини та «публічні заяви агітаційного характеру з боку угорських чиновників на підтримку зазначеного (Брензовича — ред.) та деяких інших кандидатів» на виборах у Раду.

Читайте такожВ Угорщині назвали Зеленському умови, за яких перестануть блокувати Україну в НАТО

«Водночас, МЗС України з подивом дізналось, що, попри відповідну рекомендацію української сторони, 15 липня 2019 року в Закарпатську область України користуючись дипломатичним паспортом з неофіційним візитом прибув Глава Адміністрації Прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш для участі в публічному заході в Ужгородському районі», — також розповіли в МЗС.

У відомстві вважають такі дії порушенням дипломатичних канонів та духу добросусідства.

«Українська сторона залишає за собою право на кроки для запобігання втручанню Угорщини у внутрішні справи України», — йдеться у повідомленні.

Також у МЗС наголосили, що угорській владі рекомендовано до завершення виборів утриматися від поїздок офіційних осіб на Закарпаття та інших заходів, які можуть бути розцінені як агітація.