Дипломати назвали дії силовиків гуманними і твердими / фото dpsu.gov.ua

Дії українських силових структур щодо затримання російського танкера NEYMA у порту Ізмаїла гуманні і відповідають міжнародним нормам.

Читайте такожМоряки із затриманого СБУ російського танкера повернулися до Москви

Про це повідомляє Посольство США в Україні у мікроблозі Twitter.

Відео дня

"Те, як Україна повела себе у вчорашньому інциденті з танкером, говорить про те, що нова влада має намір захищати інтереси країни не лише твердо, а й гуманно і відповідно до міжнародних норм. Це хороший прецедент для мирного вирішення спорів", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня у СБУ заявили, що спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці наприкінці листопада минулого року.

24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМО - 8895528, згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як танкер NEYMA. Слідство встановило, що танкеру NEYMA, з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25 листопада 2018 року, російськими власниками змінено назву на NIKA SPIRIT.

Згодом представник Посольства Російської Федерації в Україні Денис Голенко в коментарі УНІАН повідомив, що екіпаж затриманого танкера NEYMA повертається до Росії, хоча саме судно залишається в Ізмаїлі на ремонт.

В СБУ заявили, що підстав для затримання екіпажу танкера не було. У спецслужбі наголосили, що екіпаж танкера не порушував норми Морського права та закони України.