Зеленський розглядає кілька кандидатур на посаду голови КМДА / фото УНІАН

Керівник Офісу президента України Андрій Богдан заявив, що президент України Володимир Зеленський розглядає кілька кандидатур на посаду голови КМДА.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу в Києві.

Відповідаючи на запитання, чи президент перепризначить Кличка після його звільнення з посади голови КМДА, як того вимагає рішення Конституційного суду від 2003 року, Богдан заявив, що дане рішення не стосується закону «Про місцеві державні адміністрації» та закону «Про столицю України – місто-герой Київ» у редакції 2019 року.

Відео дня

«Це рішення Конституційного суду 2003 року. Після цього цей закон не один раз було змінено, і це рішення Конституційного суду 2003 року не має ніякого відношення до закону «Про місцеві державні адміністрації» та закону «Про столицю України – місто-герой Київ» у редакції 2019 року. Воно стосувалося тоді мера (Олександра – УНІАН) Омельченка та законодавства 2003 року, яке відтоді було повністю змінено», - заявив він.

Читайте такожБогдан запропонував Кличку самому подати у відставку з посади голови КМДА

«На сьогоднішній день, наскільки мені відомо, є кілька кандидатур (на посаду голови КМДА – УНІАН). Проте це політичне рішення, і політична відповідальність президента», - додав керівник Офісу Президента. 

Богдан наголосив, що під час зустрічей казав Кличку, що він також серед претендентів. 

«На зустрічах із паном Кличком я йому говорив, що він теж один із претендентів, оскільки він відома публічна особа. Якщо народ і влада побачать, що помінялися справи в Києві, то він може бути перепризначений», - зауважив він.

Як повідомляв УНІАН, Кличка було призначено на посаду голови Київської міськдержадміністрації тодішнім президентом Петром Порошенком у червні 2014 року.

За словами заступника керівника Офісу президента Руслана Рябошапки, відповідно до закону «Про місцеві державні адміністрації» керівники місцевих державних адміністрацій призначаються президентом України за поданням прем`єр-міністра на строк повноважень президента. Він зауважив, що прем`єр-міністр Володимир Гройсман вніс подання про звільнення всіх голів місцевих адміністрацій, крім голови КМДА.

26 липня Гройсман повідомив, що Кабінет міністрів на найближчому засіданні розгляне питання щодо погодження подання на звільнення Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Кличко вважає антиконституційними дії з позбавлення його повноважень голови Київської міської державної адміністрації.

Довідка УНІАН. Конституційний суд України у 2003 році визначив, що Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана на посаду Київського міського голови.

25 червня 2014 року Порошенко підписав указ про призначення мера Києва Кличка головою КМДА. Кличко заявив, що підписання цього указу повертає справжнє самоврядування у столицю.