Суд заарештував російський танкер Neyma / фото dpsu.gov.ua

Суд арештував російський танкер NEYMA, який було затримано у порту Ізмаїла.

Про це заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив у соціальній мережі Facebook.

Зокрема, він заявив, що українським судом перевірено правомірність дій військових прокурорів та слідчих СБУ, а також дотримання ними вимог закону під час проведення 25 липня 2019 року обшуку вже всім відомого російського танкера NEYMA, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці.

Відео дня

"За результатами розгляду відповідного клопотання судом накладено арешт на вказане судно разом з вилученими під час обшуку документами. Ми це зробили. Крапка!", - наголосив Матіос.

Крім того, головний військовий прокурор заявив, що "російськими ЗМІ поширюється недостовірна інформація нібито про незаконне проведення працівниками правоохоронних органів України слідчих дій на даному судні без дозволу консула РФ".

Також він пояснив, що судно після проходження прикордонного та митного контролю на території України вважається таким, що має "відкритий кордон".

"Відповідно до норм діючих міжнародних договорів, ратифікованих як Росією, так і Україною, необхідності отримання згоди або дозволу представника дипломатичного представництва або консульської установи іноземної держави для проведення на території України слідчих дій на морському або річковому транспорті не передбачено", - наголосив Матіос.

Таким чином, він заявив, що усі дії української сторони законні.

Читайте також"Хороший прецедент": посольство США оцінило дії українських силовиків щодо російського танкера

Як повідомляв УНІАН, 25 липня у СБУ заявили, що спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці наприкінці листопада минулого року.

24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМО - 8895528, згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як танкер NEYMA. Слідство встановило, що танкеру NEYMA, з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25 листопада 2018 року, російськими власниками змінено назву на NIKA SPIRIT.

Згодом представник Посольства Російської Федерації в Україні Денис Голенко в коментарі УНІАН повідомив, що екіпаж затриманого танкера NEYMA повертається до Росії, хоча саме судно залишається в Ізмаїлі на ремонт.

В СБУ заявили, що підстав для затримання екіпажу танкера не було. У спецслужбі наголосили, що екіпаж танкера не порушував норми Морського права та закони України.