Абсолютна більшість українців готові підтримати незалежність України / REUTERS

82% українців підтримали б проголошення Незалежності України, якби сьогодні перед ними постав такий вибір, і лише 12% висловили протилежну думку.

Читайте такожВ Україні побільшало людей, які вважають себе громадянами держави - опитування

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у серпні 2019 року.

Відео дня

"За період досліджень зафіксовано найбільшу кількість тих, хто підтримав би проголошення Незалежності України, якби сьогодні перед ними постав такий вибір, - 82% (у 2012 році таких було 62%). Лише 12% висловили протилежні міркування, ще 6% вагалися з відповіддю", - зазначають соціологи.

Найбільше тих, хто підтримав би проголошення Незалежності України - на заході (92%). У центрі таких респондентів 85%, на півдні - 75%, на сході - 69%.

Тих, хто має протилежну думку, найбільше у південно-східних областях (від 20 до 23%). Також відносно більше тих, хто не підтримав би сьогодні Незалежність нашої держави, серед старшого покоління і бідніших верств населення.

Зауважується, що підтримка Незалежності чітко корелюється із почуттям патріотизму: чим вищий рівень патріотичних почуттів, тим більше вони підтримують проголошення Незалежності України.

"Майже 60% населення відвідують масові заходи, які проводяться на День незалежності: 25% - відвідують кожен рік, 34% - відвідують, але не щороку. Взагалі не відвідують такі заходи 36%. Лише 5% зазначили, що не святкують День незалежності", - йдеться в результатах опитування і зауважується, що відносно менш популярними такі заходи є серед бідніших верств населення, серед старшого покоління та на сході України.

*** Вибіркова сукупність опитування, проведеного 7-12 серпня, - 2000 респондентів, аудиторія - населення України від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Метод проведення опитування - особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження - не більше 2,2%.