Дональд Туск / REUTERS

Президент Європейської ради Дональд Туск заявляє, що причини виключення Росії з групи країн "Великої вісімки" (G8) у 2014 році зберігають свою актуальність.

Про це Туск сказав на прес-конференції у французькому місті Біарріц перед початком саміту лідерів країн "Великої сімки", який відбудеться 24-26 серпня.

Він заявив, що на нинішньому саміті G7 вкрай важливо буде досягнути єдності щодо цілого ряду викликів і зокрема у питанні ставлення Росії до її сусідів, особливо її агресії проти України.

Відео дня

Читайте такожДжонсон запевнив Зеленського, що Великобританія виступить проти відновлення Росії в G7

У зв'язку з цим Туск зазначив, що на попередньому саміті "Великої сімки", який відбувався рік тому в регіоні Шарлєвуа (Квебек, Канада), президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп "запропонував знову запросити Росію до G7, відкрито заявляючи, що анексія Криму Росією була частково виправданою, і що ми повинні прийняти цей факт".

Туск наголосив, що за жодних умов країни «Великої сімки» не можуть погодитися з такою логікою.

"Коли мова йде про спекуляції навколо запрошення Росії за стіл переговорів, я хотів би сказати так: по-перше, причини, чому Росія була виключена у 2014 році, зберігають свою актуальність. Крім того, є нові причини - такі як російські провокації в Азовському морі. По-друге, коли Росія була запрошена вперше у G7, вважалось, що вона рухатиметься шляхом ліберальної демократії, верховенства права і дотримання прав людини. Чи є хто-небудь серед нас, хто може сказати з абсолютною впевненістю, не через бізнес-інтереси, що Росія перебуває на цьому шляху?", - наголосив Туск.

Читайте такожТуск на саміті "Великої сімки" спробує переконати лідерів G7 запросити на наступну зустріч Зеленського

Як повідомляв УНІАН, 9 червня 2018 року на саміті лідерів країн "Великої сімки" Трамп наполягав, що для світу було б краще, якби Росії дозволили повернутися до складу групи країн «Великої сімки» (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія).

20 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп заявив, що підтримав би повернення Росії до складу G8. Формат "Великої вісімки" у 2014 році був трансформований у "Велику сімку" через окупацію Росією Криму і дестабілізацію ситуації на Донбасі.

Німеччина та Велика Британія виступили проти.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що повернення РФ до G7 можливе після врегулювання кризи в Україні.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може повернутися до G8 лише після припинення агресії проти України.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова назвала цю заяву Зеленського "безглуздим набором літер" і пообіцяла "по-братськи" допомогти.

Потім в Адміністрації президента США заявили, що Росія першою повинна попросити про повернення до формату "Великої вісімки".