Володимир Цемах / VK

Київський апеляційний суд ухвалив рішення про звільнення з-під варти фігуранта у справі збитого MH17, колишнього «начальника ППО» Слов'янської бригади так званої «ДНР» Володимира Цемаха.

Як повідомив в коментарі УНІАН адвокат екс-бойовика Роман Гонтарєв, таким чином була задоволена апеляційна скарга сторони захисту на продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте такожЄвродепутати просять Зеленського не видавати Росії важливого фігуранта справи МН17 ЦемахаСуд змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня колишнього зенітника Цемаха було затримано на тимчасово окупованій території в Донецькій області, у місті Сніжному, в зв'язку зі справою про катастрофу малазійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17.

30 липня Київський апеляційний суд відхилив скаргу адвокатів на арешт Цемаха та залишив в силі рішення суду першої інстанції про тримання його під вартою.

Наприкінці серпня засновник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс припустив, що Цемах включений в список на обмін утримуваними особами між Україною та РФ.

Водночас адвокат Гонтарєв у коментарі УНІАН заявив, що йому про це нічого не відомо, і висловив сумнів в тому, що припущення засновника Bellingcat відповідає дійсності. У СБУ відмовились коментувати цю інформацію.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.