Антоніу Гутерріш / REUTERS

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш привітав обмін утримуваними особами між Києвом та Москвою.

Як повідомляє Радіо Свобода, про це йдеться в заяві речника Гутерріша Стефана Дуджарріка.

"Гутерріш сподівається, що ця важлива гуманітарна подія може послужити позитивним кроком до зміцнення загальної впевненості та посилення сталого та конструктивного діалогу на всіх рівнях з розрахунком на торування шляху до остаточного врегулювання конфлікту у східній Україні", - йдеться в заяві.

Відео дня

Крім того, Гутерріш закликав усі причетні сторони «до подальших дій у тому ж дусі, аби забезпечити тривалий імпульс зусиллям, які заради досягнення миру докладають "нормандська четвірка", Тристороння контактна група, ОБСЄ та інші залучені, в тому числі, щодо забезпечення сталого припинення вогню, полегшення гуманітарної ситуації вздовж лінії зіткнення та уможливлення прогресу в імплементації Мінських угод".

Читайте також"Вирішальний крок до відновлення конструктивного діалогу": Макрон про обмін між Україною і РФ

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства закордонних справ, Росія незаконно утримувала понад 70 українців. До цього числа не входили 24 українські моряки, захоплені в полон біля Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року.

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українські військовополонені моряки та 11 політв’язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов та Артур Панов.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.

Президент України Володимир Зеленський після прибуття звільнених українців заявив, що реалізовано перший етап дій з припинення війни на Донбасі.

За даними СБУ, підтримувані Росією бойовики на Донбасі утримують 227 українців.