Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор / фото УНІАН

Питання розширення переговорів у "нормандському форматі" щодо ситуації на Донбасі можливе за умови, що нинішні сторони перемовин - Україна, Росія, Німеччина та Франція - не зможуть досягнути результатів.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказав тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

До процесу можуть приєднатися США та Велика Британія, проте офіційний Київ щодо цього питання ще не звертався.

Відео дня

Читайте такожРосіяни вже хочуть забратися з Донбасу - повірений США в Україні

"Президент Зеленський та інші представники українського уряду заявляли, що якщо нинішній "нормандський формат", "нормандська четвірка" не дасть результатів – а вони хочуть результатів - тоді вони розглянуть можливість просити Сполучені Штати і Британію приєднатися. Наскільки мені відомо, офіційного запиту про це поки що не надходило. Є серйозний інтерес з боку української влади і, зокрема, президента Зеленського рухатись уперед у мирному процесі. Ось уже 5 років триває робота над Мінськими домовленостями, 5 років діє "нормандський формат". І якщо це може принести результати - чудово. Якщо ж результатів не буде - то я так гадаю, може з’явитися прохання про появу інших учасників, таких як Сполучені Штати і Велика Британія", - сказав Тейлор.

Зеленський нещодавно заявив, що дискусія стосовно розширення "нормандського формату" може відбутися вже до кінця вересня.

"Сполучені Штати і Британія дуже зацікавлені в тому, щоб допомогти усім сторонам, надто ж Україні, знайти мирне рішення щодо Донбасу. Тому коли запит буде отриманий, ми будемо зацікавлені. (Радник президента США з національної безпеки) Джон Болтон був тут у Києві і мав розмову саме про це. І він сказав буквально те саме: якщо народ України забажає, аби ми приєдналися, ми зацікавлені розглянути таку можливість!", - зазначив Тейлор.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що міг би долучитись до переговорів щодо миру в Україні, якщо це буде необхідно учасникам переговорів.