Раніше Рада проголосувала за скасування депутатської недоторканності / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України» (№ 27-ІХ), ухвалений Верховною Радою 3 вересня.

Про це повідомляється на офіційному сайті президента України.

Згідно із законом, стаття 80 Конституції викладається у новій редакції, яка не містить положень про те, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Відео дня

Читайте такожРазумков пояснив, чому голосували саме за законопроект Порошенка щодо зняття недоторканості

Водночас, згідно з новою редакцією статті 80 Основного Закону, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або за висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп, йдеться у повідомленні.

Передбачається, що закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня ВР скасувала депутатську недоторканність. За президентський закон про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів, № 7203) проголосували 373 народних депутата із 404 зареєстрованих у сесійній залі.

Від "Слуги народу" "за" були 252 депутата, від "Опозиційної платформи - За життя" - 0, від "Батьківщини" - 23, від "Європейської солідарності" - 24, від "Голосу" - 19, від групи "За майбутнє" - 22, від позафракційних депутатів - 33. Проти не проголосував жоден, троє утримались, 28 не голосували.

Законом зі статті 80 Конституції вилучається норма про те, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність.

Також передбачено вилучити з чинної редакції Основного Закону норму про те, що народні депутати "не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

При цьому залишається норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.