Сущенко розповів про кілька тижнів перед обміном / фото УНІАН

Журналіст Роман Сущенко заявив, що «до останньої миті» не знав про обмін утримуваними особами між Україною та РФ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції у Києві.

«Щодо обміну скажу вам так, що до останньої миті я не знав, як і коли це буде. Тому що за повідомленнями там місцевих ЗМІ і наших дипломатів, вони казали: Ми працюємо. Але який сенс давати надію конкретну, тим більше ні дати, ні часу не було відомо. 15 серпня раптово одразу після обіду мені сказали збирати речі. А по четвергах у цій колонії зазвичай відбувався етап. Нічого не кажучи, дали кілька годин зібрати речі. Я зібрав, і трошки пізніше сказали, що має бути обмежена вага - тобто 20 кг, з чого не складно зробити висновок, що це буде літак. Куди - невідомо», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожСущенко: спецслужби РФ близько року готували "брутальну операцію" з мого затримання

Сущенко додав, від працівників адміністрації колонії дізнався, що його мають намір етапувати до Москви.

«Я зателефонував консулу і сказав, що мене етапують, куди - невідомо, але попередньо - літаком і, швидше за все, у столицю. Із його відповіді я зрозумів, що йому також нічого не відомо. І відповідно 16-го (серпня) вже нас етапували літаком з Кірова у Москву, у Внуково. І вже я опинився в Лефортово. Там, відповідно, весь час знаходився в камері», - сказав він.

Колишній політв’язень зауважив, що у цей час не мав жодних контактів ні з адвокатами, ні з родичами, ні з консулами, вони були заборонені.

«Попри мої вимоги нічого цього не було. І лише десь за добу, здається, чи за дві, з’явився один із представників адміністрації. Запросив і каже: До вас консул, збирайтеся. Є потреба поспілкуватися. І, відповідно, під час зустрічі, вона була формальною, суто для підпису, мені консул сказав, що потрібно підписати. Справу вирішено. Очі були в нього наповнені іскрами і сльозами. І він сказав, що це посвідчення про повернення в Україну. Я підписав. Цю добу жив і сподівався, мав стриманий оптимізм», - розповів Сущенко.

За словами журналіста, йому сказали, що до звільнення потрібно зачекати півтора тижня.

«І буквально наступної ночі о 4-й ранку стукають до камери і кажуть: Збирайтеся з речами. І я зрозумів, що наближається цей час. І вже коли ми прибули в (аеропорт) Внуково, нам зачитали указ Путіна про помилування 11 осіб, оскільки у моряків трошки інша юридична ситуація, вже тоді я зрозумів, що ось вона - свобода. Ще кілька годин польоту - і все. Вже в літаку трошки почало «попускати», і коли перетнули повітряний кордон, вже легше стало. Отака історія», - сказав Сущенко.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента «Укрінформу» Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки, і звинуватила в шпигунстві.

4 червня 2018 року Московський міський суд засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав цей вирок законним.

7 вересня цього року в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.