Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до закону України «Про статус народного депутата України» та до Регламенту Верховної Ради України щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів

Верховної Ради України» (реєстраційний номер 1035-2).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосувало 288 народних депутатів України. Не голосувала в повному складі фракція «Європейська солідарність».

Відео дня

Даним законопроектом вносяться зміни до закону «Про статус народного депутата України». Змінами передбачено, що у разі, якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради без поважних причин не бере особисту участь у більш, ніж одній третині пленарних засідань або більш, ніж половині засідань комітету, до складу якого він входить, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.

Читайте такожВР планує внести зміни до Регламенту щодо запровадження електронного документообігу

Припинення відшкодування народному депутату витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, здійснюється розпорядженням голови Верховної Ради за рішенням комітету, до компетенції якого входять питання депутатської етики, яке приймається на підставі даних реєстрації за допомогою електронної системи підрахунку голосів картками та відомостей щодо обліку робочого часу народних депутатів, наданих Апаратом ВР.

Також вносяться зміни до закону «Про Регламент Верховної Ради України». Змінами передбачено, що перед відкриттям кожного пленарного засідання реєстрація народних депутатів має проводитися за допомогою електронної системи шляхом натискання кнопки «за».

Законопроектом передбачено, що дані реєстрації за допомогою електронної системи (сьогодні йдеться про дані письмової реєстрації - УНІАН) є підставою для нарахування виплат народному депутату за час участі в пленарних засіданнях.