Волкер прокоментував обмін Цемаха / фото УНІАН

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, переконаний, що дізнатися щось нове від фігуранта у справі МН17 Володимира Цемаха не вийде.

Про це він заявив, коментуючи ТСН обмін полоненими між Україною і Росією, який був здійснений 7 вересня.

«Не думаю, що ми б дізналися щось нове від підозрюваного в атаці на МН17, крім того, що ми вже знаємо. Тож, не думаю, що ціна була настільки високою, як про це кажуть», – сказав він. 

Відео дня

Читайте такожСенцов про видачу Цемаха РФ: якщо Зеленський ухвалив таке рішення, значить, в цьому була необхідність

Водночас, за його словами, для України дуже важливо було звільнити полонених з Росії. 

І тепер, каже Волкер, треба провести ще обміни.

«Мають бути звільнені заручники на Донбасі. Має бути прогрес у припиненні вогню, подальше розведення сил. Це кроки, на які Росія не хоче йти. Але обмін може сприяти певним можливостям для цього», – зазначив він.

Водночас, відповідаючи на запитання, чи є шанс поміняти всіх полонених до кінця року, він сказав, що все залежить від обставин.

На думку Курта Волкера, має бути пропозиція обміняти «усіх-на-усіх», але можуть бути проблеми з визначенням, оскільки Росія поширює своє трактування полонених на тих, хто затриманий у ході конфлікту, та на тих, хто заарештований із різних причин в інших місцях. 

«Та я казав, що за наявності бажання Росії це можливо. Я знаю, що таке бажання є в української сторони. Тож, тепер ще Росія має це продемонструвати», – наголосив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України.

Також спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що Україну не будуть підштовхувати до проведення виборів в ОРДЛО, поки території залишаються окупованими. 

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки й 11 політв'язнів. Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни.

Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - і колишній зенітник "ДНР" Цемах. СБУ затримала Цемаха наприкінці червня у місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття «Боїнга» і був свідком тих подій. Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності «ДНР» та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він зазначив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.