Вибори в ОРДЛО можуть бути проведені лише за українським законодавством / dnews.dn.ua

Представниця уряду в парламенті, народний депутат від «Слуги народу», член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук наголошує, що вибори в ОРДЛО можуть бути проведені лише за українським законодавством.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила журналістам в кулуарах парламенту.

«У нас не буде застосовано «формулу Штайнмаєра» у тому вигляді, в якому вона на сьогодні подається у ЗМІ, бо, якщо щиро кажучи, я не бачила «формули Штайнмаєра» як цілісного документа, який кимось підписаний чи бодай самим Штайнмаєром (Франк-Вальтер Штайнмаєр Федеральний президент Німеччини та колишній міністр закордонних справ – УНІАН), який запропонував це», - заявила Верещук.

Відео дня

За її словами, заразіз існують лише певні тези або припущення щодо того, яким чином можна провести в межах виконання Мінських угод вибори на Донбасі.

«Це дуже маленький сегмент, який потрібно розробляти, але він точно не є першочерговим. Ми маємо обговорити цілий комплекс питань, який в тому числі включатиме вибори на Донбасі, тому «формула Штайнмаєра» - це лише один аспект, який на сьогодні погоджується всіма сторонами. Він дуже важливий…Ми наполягаємо на тому, що такі вибори мають бути проведені під юрисдикцією українського законодавства. Там має діяти ЦВК, українські політичні партії, доступ ЗМІ, іноземних спостерігачів. Цих модальностей Штайнмаєр у своїй формулі не описав, тому вона викликає таку кількість домислів, припущень. Насправді «формула Штайнмаєра» - це дещо ефемерне. Ми шукаємо «формулу Зеленського», українську формулу», - підкреслила вона.

Читайте такожГолова МЗС дав згоду на "формулу Штайнмаєра" ще на зустрічі 2 вересня

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня за підсумками переговорів у Мінську прес-секретар представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що реалізація так званої «формули Штайнмаєра» можлива після повного припинення вогню, виведення окупаційних військ і техніки, забезпечення умов для роботи Центральної виборчої комісії та повернення контролю над окупованою частиною українського кордону на Донбасі. Водночас українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої «формули Штайнмаєра» про місцеві вибори.

Раніше російські ЗМІ повідомили, що представник Російської Федерації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов заявив, що українська сторона на переговорах у Мінську відмовилася підписати так звану «формулу Штайнмаєра».