Міністр запевнив, що американська сторона налаштована на поліпшення співпраці з новим урядом України / instagram.com/anilorak

Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Сполучені Штати не блокували надання Україні військової допомоги.

Відповідну заяву він зробив в інтерв’ю Радіо Свобода.

Читайте такожВступ до НАТО залишається стратегічною метою України - міністр оборони«Допомога переглянута, допомога підвищена. І ми цьому, звичайно, раді. Але я хочу сказати, що, по-перше, вона не була заблокована. Було питання її призначення і продовження. Тому що політика не змінилася. Політика була підтримувати», – сказав він.

Відео дня

Також Загороднюк запевнив, що із власного досвіду спілкування з союзниками України, представниками уряду США, переконався, що політика цієї країни щодо нашої держави не змінилася.

«Я 18 днів на цій посаді. Звичайно, впродовж цього періоду ми мали багато комунікацій з урядом США, з Департаментом оборони, і з посольством, і з іншими департаментами. І ми від усіх чули та бачили, що політика абсолютно не змінилася. Навпаки, вони вітають політику нового уряду, і вони абсолютно налаштовані на поліпшення співпраці», – зазначив міністр.

Як повідомляв УНІАН, раніше американське видання Politico писало, що президент США Дональд Трамп доручив своїй команді з питань національної безпеки переглянути програму з фінансування підтримки безпекової сфери України. Через перегляд програми призупинилася можливість використання передбачених у бюджеті США 250 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні. Кошти не можуть витрачатися, доки відбувається перегляд програми фінансування, і термін використання цих коштів спливає 30 вересня цього року.

12 вересня у Державному департаменті США заявили, що погодилися виділити затриману допомогу у галузі безпеки для України.

«Державний департамент США дозволив виділити допомогу у галузі безпеки для України у розмірі 141,5 мільйонів доларів, в тому числі кошти на снайперські гвинтівки та гранатомети, і ще 250 мільйонів доларів з Департаменту оборони, які були суперечливо затримані адміністрацією Трампа, схоже, теж визначені для схвалення», – повідомляло видання Defense News.

19 вересня Палата представників США ухвалила законодавчий акт, який дозволить надати Україні 250 мільйонів доларів на військову допомогу, що був цього літа призупинений Білим домом. Закон дозволить продовжити ще на один рік фінансування «Ініціативи сприяння безпеки України», термін якої спливає після 30 вересня.