Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі висловили свою позицію щодо так званої "формули Штайнмаєра", погодженої у Мінську українською стороною на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це УНІАН повідомили у Представництві ЄС в Україні.

"Вчорашній результат обговорення Тристоронньої контактної групи, зокрема стосовно так званої "формули Штайнмаєра", є кроком, який, як можна сподіватися, може привести до подальших зусиль на шляху до повного виконання Мінських угод усіма сторонами. Це, зі свого боку, є ключем до досягнення довгострокового мирного урегулювання конфлікту на сході України", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

"Європейський Союз послідовно підтримував роботу "нормандського формату", Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ у їхніх зусиллях зі сприяння реалізації Мінських угод", - зазначається у заяві.

"ЄС як і раніше непохитний у повній підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонах", - наголошують європейські дипломати.

Читайте такожУ Раді хочуть почути позицію Зеленського щодо «формули Штайнмаєра»

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

"Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра", - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

"Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої", - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський наголосив, що питання виведення російських військових з окупований районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".