Сергій Лавров / REUTERS

Врегулювання конфлікту на Донбасі може будуватися тільки на основі Мінських угод.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю Першому каналу, передає «Интерфакс».

"Плану "Б" (щодо реалізації Мінських угод - УНІАН) бути не може. Мінські угоди - це база, на якій все має вибудовуватися. Якщо вже бути конкретним, то "формула Штайнмаєра" - це вже компроміс у порівнянні з початковим текстом Мінських угод, схваленим Радою Безпеки ООН. Початковий текст передбачав: спочатку закон про особливий статус і фіксацію його в Конституції, а потім проведення виборів", - сказав Лавров.

Відео дня

Читайте такожУ Росії розповіли про підписання "формули Штайнмаєра" на окремих аркушах

"Будучи тоді міністром закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував цю компромісну формулу. Тобто закон буде прийнятий і вступить в силу на тимчасовій основі в день виборів, коли закриються дільниці, а на постійній основі - коли ОБСЄ підтвердить у своїй остаточній доповіді, що вибори були чесними і справедливими", - розповів глава МЗС РФ.

"Тому ніяких відходів від базових принципів Мінських угод, включаючи амністію, особливий статус, закріплений у Конституції, розведення сил і засобів, повне відновлення економічних зв'язків, зняття блокади, яка повністю суперечила Мінським угодам. Все це залишається незмінним, без цього нічого не вийде", - підкреслив Лавров.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, яке погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра», - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

«Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої», - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський наголосив, що питання виведення російських військових з окупованого Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».