Ілюстрація / REUTERS

У представництві Північноатлантичного альянсу (НАТО) в Україні підтримали зусилля, спрямовані на виконання Мінських угод, включно з розведенням військ та погодження «формули Штайнмаєра».

Про це заявив голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час брифінгу у Сєвєродонецьку Луганської області, повідомляє кореспондент hromadske.

«НАТО повністю підтримує виконання Мінських угод всіма сторонами. Також ми відмітили, що минулого тижня відбулось погодження "формули Штайнмайєра" у Тристоронній контактній групі. Це може призвести до повної імплементації Мінських угод. Ми підтримуємо всі зусилля, які спрямовані на зменшення напруженості та можуть сприяти повному виконанню угод, оскільки це єдиний шлях до політичного врегулювання», — заявив голова Представництва НАТО в Україні.

Відео дня

Він також зазначив, що в НАТО закликають Росію «у повному обсязі виконати свої зобов'язання».

Читайте такожШтайнмаєр відреагував на критику своєї формули по Донбасу

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде пересічена жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів».

Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня в Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра».