НАБУ могло передавати інформацію про свої розслідування посольству США / фото УНІАН

НАБУ могло кілька років поспіль передавати інформацію про свої розслідування посольству США в Україні, а американці натомість могли тиснути на Антикорупційне бюро.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив народний депутат України Андрій Деркач. Він також оприлюднив інформацію нібито від журналістів-розслідувачів про тиск американського посольства на правоохоронні органи України, йдеться в сюжеті ТСН.

Деркач показав документи, згідно з якими перший заступник директора НАБУ Гізо Углава роками передавав посольству США в Києві дані, які серед іншого могли вплинути на перебіг розслідування проти політичного опонента Дональда Трампа Джо Байдена і його сина Хантера.

Зокрема він показав листування між працівниками НАБУ та іноземними дипломатами щодо справи, відкритої через держзраду. Стверджується, що Углава через свою помічницю Поліну Чиж передавав посольству США інформацію, яка, за словами Деркача, є важливою частиною "пазлу" втручання у вибори в США і міжнародної корупції.

Читайте також"Луценко довіряти не можна": Волкер дав свідчення Конгресу США - CNN

За словами Деркача, ці документи він вже передав до Державного бюро розслідувань і Генпрокуратури України. Також парламентарій ініціював створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, і подав до суду клопотання про відновлення розслідування із втручання в вибори в США шляхом розголошення досудового слідства.

"Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи від 14 липня 2017 року з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углаву Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією Департаменту юстиції США Посольства США в Україні Анни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ", - сказав Деркач.

Також Деркач показав листування працівниці НАБУ Поліни Чиж, у якому вона отримала вказівку від співробітниці посольства США Анни Ємельянової надати інформацію у справі ексміністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

Разом з цим нардеп показав суми, що перераховуються представникам "Burisma Group". Згідно з документами, всього на користь Хантера Байдена, Олександра Кваснєвського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила не менше 16,5 млн доларів.

Деркач впевнений, що міжнародна корупція такого масштабу не могла проходити без участі п'ятого президента України Петра Порошенка і поклав на нього персональну відповідальність за втручання у вибори США. Нардеп також оприлюднив документи, як він стверджує, незаконного збирання НАБУ особистих даних щодо колишнього генпрокурора Віктора Шокіна і його сім'ї.

В НАБУ тим часом заявили ТСН, що про інформацію так само дізналися з новин. Наразі вивчають заяви Деркача і матеріали, які він оприлюднив, і після цього будуть готові надати усі необхідні коментарі.