Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський вважає, що акції «Ні капітуляції» спрямовані на послаблення підтримки його дій у суспільстві.

Про це він сказав під час прес-марафону, відповідаючи на запитання журналістів щодо акцій протесту, які пройшли в Україні під гаслом: «Ні капітуляції».

Читайте такожЗеленський пояснив, чому не відбулася його зустріч з прем'єром Нідерландів у Нью-Йорку

Відео дня

Зеленський наголосив, що народ дав йому мандат на прийняття рішень.

«Я хочу бути не в розтяжку, а бути нормальним сильним президентом», - додав він.

«А послабляти мене різними акціями не треба», - підкреслив президент.

За його словами, такими акціями хочуть «послабити підтримку суспільства саме президента Зеленського. Ось що зараз відбувається».

Президент вважає, що ці акції не проплачені, бо хтось з їх учасників «так думає, когось заплутали, а хтось завдяки різним ЗМІ отримав інформацію не таку, яка вона реальною, - ось що відбувається».

Зеленський наголосив, що рішення щодо врегулювання ситуації на Донбасі продумані й спрямовані на захист інтересів держави. За його словами, інші рішення суспільство просто не сприйме і не дозволить їх втілити.

«Якщо б поїхав хтось, і щось там говорили, і якийсь був на моєму місці - ну просто дурачок, ну просто з глузду з’їхавший, якщо б він там підписав: «Нам пофіг на Донбас» чи написав: «Нам пофіг на Маріуполь», ну такий був дурачок, то ми б віддали його? Ми б там стояли і не віддавали свою землю і свою територію», - сказав президент.

На запитання журналістів, чи не є «державним заколотом» позиція деяких областей, які виступили проти реалізації «формули Штайнмаєра», Зеленський відповів: «Я не хочу про це думати і вірити тій інформації, яку я отримую з інших джерел, - безпекових і розвідних. Десь існують і ці випадки, але я вірю в наших людей».

Зеленський наголосив, що на сьогодні ще жодну «формулу Штаймаєра» не прийнято. За його словами, це може відбутися лише після ухвалення парламентом закону про особливий статус Донбасу, котрий має підписати президент.

Зеленський також на голосив, що в Мінських угодах є пункти про відведення українських військових від тих позицій, які «ми не можемо собі дозволити».

«Ось що мені з цим мені робити? Я не можу це дозволити, а там підписали - підписав той незалежний президент (йдеться про екс-президента Петра Порошенка - УНІАН)…», - зауважив Зеленський.

За його словами, це «підписала людина, яка зараз ходить і каже: «Ай-яй-яй».

При цьому Зеленський додав, що через такі рішення він зараз, як актор Ван Дамм, в «штагаті знаходиться».

«Було б три ноги, то на три мене б посадили», - додав він.

За словами президента, тому йому доводиться робити те, що він може, а коли йому доведеться приймати неприйнятні рішення, то «я прийду до вас і скажу: «А зараз, шановне суспільство, давайте сядемо всі разом на цей шпагат і разом будемо відповідати за кожне життя, яке ми зараз втрачаємо чи можемо потім втратити».

Зеленський наголосив, що є багато складнощів, які необхідно вирішувати.

"Є кубик Рубика, який зараз знаходиться в моїй голові і голові нашої команди. Ми намагаємося правильно діяти, щоб припинити війну",- наголосив він.