Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок заявляє, що в його країні хочуть самостійно розслідувати факти щодо функціонування повітряного простору України і Росії у день збиття літаку Малайзійських авіаліній рейсу MH17.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Блок сказав у Києві на спільній прес-конфренції з міністром закордонних справ України Вадимом Пристайком.

"Від самого початку, коли почалося розслідування збиття літака рейсу MH17, члени родин загиблих людей почали ставити питання, чому повітряний простір не було повністю закрито, в тому числі, на висоті 10 тисяч кілометрів", - заявив Блок.

Відео дня

Читайте такожКатастрофа MH17: парламент Нідерландів вирішив розслідувати "роль України"

У цьому зв'язку він сказав, що минулого тижня члени родини запитали у нього, чи може уряд Нідерландів "організувати розслідування стосовно питання, чому повітряний простір був відкритий - український повітряний простір і російський повітряний простір".

"Тож ми попросимо спеціалізований слідчий орган здійснити це розслідування, аде це не має зв'язку з існуючими правовими процедурами", - наголосив Блок.

Глава МЗС Нідерландів уточнив, що розслідування питання незакриття повітряного простору України уряд Нідерландів проведе самостійно.

За його словами, Пристайко запевнив його, що Україна буде взаємодіяти у цьому питанні.

Також Блок сказав, що Нідерланди порушили аналогічне питання про повітряний простір перед Росією. "Розслідування, про яке попросив парламент, також має дослідити ситуацію з закриттям повітряного простору над регіонами, які знаходяться поруч із зоною конфлікту, включно з територією Російської Федерації", - заявив Блок.

Міністр зазначив, що після розслідування буде підготовлено звіт, який буде у підсумку поданий до парламенту Нідерландів.