Гладковського відправили до СІЗО / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд постановив обрати колишньому першому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави у 10,6 млн грн.

Як передає кореспондент УНІАН, водночас суд відмовив адвокатам Гладковського у задоволенні скарги на дії детективів НАБУ щодо затримання їхнього підзахисного.

Разом з тим суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ та прокурорів САП про обрання запобіжного заходу Гладковському. Зокрема, суд зменшив заставу для Гладковського вдесятеро - зі 100 млн грн до 10,6 млн. У разі внесення застави, Гладковського випустять зі слідчого ізолятора.

Відео дня

Запобіжний захід діятиме до 15 грудня.

Читайте такожДва депутати від ЄС висловили готовність взяти Гладковського на поруки

Також в ухвалі сказано, що, у разі внесення застави, на Гладковського будуть покладені певні обов’язки. Зокрема, не виїжджати за межі Київської області, здати на зберігання паспорти та утриматись від спілкування зі свідками у справі, а також носити електронний браслет.

Адвокат Руслан Волинець спрогнозував, що заставу за Гладковського внесуть вже у понеділок, 21 жовтня, а апеляційну скаргу подадуть у вівторок, 22 жовтня. Водночас він не знає, чи це будуть особисті кошти Гладковського, чи кошти третіх осіб.

Як повідомив журналістів прокурор САП Юрій Олефір, у відомстві ще не знають, чи оскаржуватимуть даний запобіжний захід, оскільки немає повного тексту судової ухвали, і тому не відомо, чим керувався суд, вдесятеро зменшивши суму застави.

Разом з тим адвокати категоричні в тому, що подаватимуть апеляційну скаргу на дане рішення суду і добиватимуться, аби Гладковському обрали запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

Наразі Гладковський перебуває у кімнаті для затриманих у будівлі Вищого антикорупційного суду, звідки його мають доправити до слідчого ізолятора.

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня Гладковського затримали співробітники НАБУ біля ресторану поблизу Бориспільської траси після того, як він намагався залишити територію Україну через аеропорт «Бориспіль», але його не пропустили прикордонники.

18 жовтня у САП заявили, що екс-посадовцю повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) та ст.366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

За даними слідчих, Гладковський використав надану йому владу та службове становище з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він є кінцевим власником, - ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». Він забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю за кошти держбюджету вантажівок МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №2», що входить до складу ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

При цьому, як наслідок, державі було завдано понад 10,62 млн грн збитків.

Крім того, заявили у САП, Гладковський не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі столиці, а саме 54 тис. дол. (за 2016-й рік), 63 тис. дол. (за 2017-й рік) та 47,5 тис. дол. (за 2018-й рік).

Прокурорів САП просили ВАКС взяти Гладковського під варту з альтернативою внесення застави у 100 млн грн.