Разумков запевнив Пейчинович-Бурич у готовності України працювати на користь Європи та Ради Європи / Фото УНІАН

Україна готова до діалогу, але не готова до компромісів щодо територіальної цілісності.

Про це голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив на зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич, повідомили УНІАН в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради.

Разумков подякував Пейчинович-Бурич за висловлену позицію щодо дотримання прав людини, особливо на тимчасово окупованих територіях.

Відео дня

Читайте такожУкраїна та НАТО перезапустять формат роботи - Загороднюк

«Фактично всі країни світу розуміють, що частина території, як на Донбасі, так і в Криму, – це українські території. Я розумію, що механізми повернення цих територій будуть відрізнятися, але і там, і там знаходиться найбільша цінність нашої держави – люди», – зазначив він.

Водночас голова парламенту зауважив, що для України залишається неприйнятним повернення делегації Російської Федерації до Парламентської асамблеї Ради Європи.

«Також ми не розуміємо ситуації з повноваженнями нашої делегації. Я сподіваюсь, що це не стане прецедентом. Ми готові до діалогу, але не готові до компромісів із сумлінням, територіальною цілісністю та гідністю людей», – наголосив він.

Разумков запевнив Пейчинович-Бурич у готовності України працювати на користь Європи та Ради Європи.

Голова парламенту також зазначив, що група «Балтік +» не прагне до деструктивної позиції в Раді Європи.

«Ми налаштовані відстоювати ті базові принципи і цінності, які було закладено під час створення цієї організації. Тому що принципи демократії і свободи, прав людини – ключові, як для Європи, так і для України», – підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ у зв'язку з анексією Криму позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала механізм запровадження санкцій проти делегацій. 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.

Нова делегація України, яка була сформована у Верховній Раді 9-го скликання, офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ, що пройшла 30 вересня - 4 жовтня.