REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг впевнений, що окупація Донецька і Луганська одного дня завершиться, але треба продовжувати чинити тиск на Російську Федерацію.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав під час зустрічі з кадетами «Одеської морської академії».

Читайте такожНАТО допомагає Україні модернізувати оборонні інституції – Столтенберг

Зокрема, він заявив, що Альянс висловлює солідарність з Україною у зв'язку з агресивними діями Росії проти України, які призвели до анексії Криму і дестабілізації на сході України.

«Ми закликаємо Росію вивести усі її сили, припинити дестабілізацію в Луганську і не решті сходу України», - сказав Столтенберг.

«Я рішуче вірю, що єдиний спосіб у знаходженні стійкого і розумного рішення для кризи на сході України має полягати у політичному рішенні, і з цієї причини ми рішуче підтримуємо Мінські угоди. Ми вважаємо, що Мінські угоди є досі найкращою платформою для реалізації цих угод, але вони мають повністю бути втілені», - сказав Столтенберг. Він зазначив, що проблема полягає у недостатньому виконанні Мінських угод. «Ми повинні продовжувати закликати до припинення вогню, виведення важкого озброєння і повного доступу для міжнародних спостерігачів ОБСЄ, щоби вони могли пересвідчитися, що угоди виконані на місці», - додав генсек НАТО.

При цьому він розуміє той факт, що люди як в окупованому Луганську, так і на решті території України розчаровані, оскільки про урегулювання мова ведеться роками з часу підписання Мінських угод, і що занадто багато часу йде на їхнє виконання.

Водночас, на його переконання, «інколи, коли здається, що ситуація виглядає дуже похмурою і коли спостерігається майже нульовий прогрес, несподівано може з'явитися нова динаміка і справи дійсно почнуть змінюватися».

У цьому зв'язку він навів приклад, що люди, які жили й ставали дорослішими в час «холодної війни», вважали, що бачення розділеної Європи й існування Берлінської стіни будуть вічними. «Але потім впродовж кількох місяців світ змінився, Берлінська стіна впала, «холодна війна» припинилася і Радянський Союз та Варшавський пакт припинили існування», - сказав Столтенберг.

Він заявив, що розуміє бажання українців побачити прогрес у питанні урегулювання ситуації і розуміє нетерплячість українців, але «якщо вивчити історію, може задаватися, що це дуже затяжний конфлікт, але потім несподівано ми будемо в змозі створити імпульс, що зміни відбудуться».

«Ми це бачили раніше у Європі, ми це бачили в інших регіонах світу, і ми повинні просто продовжувати зберігати тиск», - сказав Столтенберг і додав, що Україна повинна проводити модернізацію, а НАТО має підтримувати Україну.

«І потім на певній стадії я впевнений, що окупація Донецька і Луганська припиниться», - наголосив генсек НАТО.