REUTERS

Радикальні зміни в одному з найбільш впливових правоохоронних органів України, які відбуваються за розпорядженням президента Володимира Зеленського, знищать низку довготривалих розслідувань. Зокрема, два з них пов’язані з Полом Манафортом —  колишнім головою виборчого штабу президента США Дональда Трампа.

Про це Reuters розповіли троє чинних і колишніх українських прокурорів. Реорганізація включає оновлення керівного складу Генпрокуратури, а також проходження прокурорами обов’язкової перевірки професійних навичок.

Читайте такожРябошапка вважає, що Горбатюк неефективно розслідував справи Майдану

Відео дня

Новий український президент, який прийшов до влади в травні, пояснив, що цей процес важливий, тому що українці не довіряють відомству. Його розглядають як політичний інструмент, який використовують для покарання опонентів.

Reuters зауважує, що понад 200 прокурорів вже звільнені через відмову проходити перевірку навичок. Серед них 13 прокурорів з відділу спеціальних розслідувань, які вели корупційні справи часів президенства Віктора Януковича. Пол Манафорт працював політичним консультантом в Україні багато років.

Читайте такожДо України повернувся віце-спікер часів Януковича - Горбатюк

Він фігурував у двох українських розслідуваннях. Одне з них пов’язане з так званою «чорною бухгалтерією Партії Регіонів». А інше стосується незаконного використання державних коштів урядом Януковича.

Адвокат Манафорта не відповів за запити про коментар. Але сам політтехнолог раніше наполягав, що він ні в чому не винуватий.