Ілюстрація / REUTERS

Анексований Росією Крим перетворюється на територію, риси соціального положення якої нагадують СРСР останніх років.

Таку думку в інтерв'ю українському сайту «Апостроф» висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Читайте такожДО НАТО засудили широкомасштабне нарощування військового потенціалу Росії у Криму

Відео дня

«Вже немає того відчуття ейфорії, немає радісних очікувань. Майже усі, хто тоді вірив, що вторгнення Росії і захоплення нею Криму – є благо, вже зовсім не сподіваються на це. Навіть у прихильників Росії сьогодні є великі сумніви, а у деяких – навіть відчай від того, що ситуація погіршується, особливо в економічній сфері, в питаннях працевлаштування, з робочими місцями для молоді. Крим все більше перетворюється на територію, риси соціального положення якої нагадують СРСР останніх років. Такі ж настрої, таке ж самовідчуття. Хоча теж помітні зміни – це будівництво доріг, великих об'єктів, житла. Але все це пов'язано з перетворенням Кримського півострова у військовий форпост», – розповів Чубаров.

За його словами, житло часто будується для «співробітників каральних органів», особливо в Джанкої, під Євпаторією, в Сімферополі та Севастополі.

«Вони намагаються максимально поселити в Криму громадян Росії. З одного боку вони витісняють кримських татар, але цього їм мало, щоб кардинально змінити ситуацію. Тому вони не тільки цілеспрямовано переселяють військових і співробітників каральних органів з сім'ями, але і сприяють переселенню цивільного населення – є спеціальні програми кредитування, надання допомоги в облаштуванні при переїзді», – зазначив Чубаров.

Раніше представник президента України в АР Крим Антон Кориневич також повідомляв про те, що Росія намагається змінити демографічну карту анексованого Криму, переселяючи на півострів своїх громадян. За його підрахунками, за час анексії Москва вже переселила в Крим понад 140 тисяч російських громадян.

Про радянське минуле кримчанам після анексії все частіше нагадують відповідні заходи, які проходять на півострові. З останніх – в Севастополі 29 жовтня відзначили «день народження комсомолу». Комуністи влаштували мітинг, під час якого взяли дітей у комсомольці.