Айварас Абромавичюс / фото прес-служби Абромавичюса

У 2015 році міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичюс здійснив незаконний тиск на виконувача обов'язки головного прокурора Київської області Ігоря Грабця, за що йому загрожувала кримінальна відповідальність.

Про це литовському виданню lrytas.lt заявив народний депутат Олександр Дубинський.

“Це аферист. Ще в 2015 році Абромавичюс засвітився у скандалі з головним прокурором Київської області, коли дзвонив йому і вимагав зупинити прокурорську перевірку забудовника котеджного містечка "Riviera Villas". До відома нинішнього Генерального прокурора Рябошапки, відповідний рапорт знаходиться в архівах Генеральної прокуратури і може бути піднятий. І там є вся інформація про те, як він, використовуючи службове становище, будучи міністром економіки, дзвонив прокурору і вимагав від нього не приймати неправомірне рішення", – заявив Дубинський.

Відео дня

За його словами, перший заступник головного прокурора Київської області, виконувач обов'язків головного прокурора Грабець зі службовим рапортом звернувся до тодішнього Генерального прокурора України Віктора Шокіна, поінформувавши його про те, що міністр Абромавичюс неправомірно наказав припинити правову процедуру проти забудовника "Dragon-Ukrainian Properties and Development" та їх проекту "Riviera Villas", який знаходиться в селі Лебедівка Вишгородського району на лівому березі Київського моря.

Як йдеться в статті, свою вимогу міністр Абромавичюс пояснив тим, що забудовником є іноземний інвестор. Потім з'ясувалося, що "Dragon-Ukrainian Properties and Development" належить великому бізнесмену Томашу Фіалі. З ним і його інвестиційною компанією Абромавичюс співпрацював ще тоді, коли керував філією "East Capital" в Україні. З'ясувалося і те, що особисто Абромавичюс інвестував в це ж котеджне містечко і в цьому проекті купив віллу з сімома кімнатами.

Повідомляється, що нерухомість була оформлена на ім'я дружини Айвараса Абромавичюса. Керівник обласної прокуратури Києва в направленому рапорті Генеральному прокурору України вказує про притягнення Абромавичюса до кримінальної відповідальності. Генеральний прокурор про ситуацію інформував главу адміністрації Президента Порошенка - Бориса Ложкіна, який, як пише lrytas.lt, "тихо зам'яв цю справу". Як з'ясувалося потім, як раз Борис Ложкін і був тим чиновником, який порадив тодішньому президенту кандидатуру Порошенка Абромавичюса на посаду міністра економіки.