Мінкульт вніс на розгляд уряду кандидатуру мовного омбудсмена / фото izvestia.nikolaev.ua

Міністерство культури, молоді та спорту України внесло на розгляд Кабінету міністрів кандидатуру на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Як повідомили УНІАН у Міністерстві інформаційної політики, МКМС пропонує на цю посаду завідувача кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв) Тетяну Монахову.

Читайте такожУ Міносвіти пояснили, як відбуватиметься українізація російськомовних шкіл

Відео дня

Монахова народилася 2 липня 1980 року у Миколаєві. 2002 року закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. Сухомлинського за спеціальністю «Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури».

У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему: «Сучасні стратегії текстотворення в українській мові» в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова.

Довідка УНІАН. Посада мовного омбудсмена передбачена законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що набув чинності 16 липня 2019 року.

Згідно із законом, уповноважений подає Кабміну пропозиції щодо забезпечення ефективної реалізації державної політики, спрямованої на захист державної мови, всебічний розвиток і функціонування державної мови у сферах суспільного життя, сприяння задоволенню мовних потреб українців, які проживають за межами України.

Також мовний омбудсмен забезпечує моніторинг виконання законодавства про державну мову, державних цільових програм забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної, розглядає скарги фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів влади, установ і організацій і фізичних осіб щодо дотримання вимог законодавства про державну мову.

Крім того, уповноважений спрямовує до Комісії з питань вищого корпусу державної служби, міністерств та інших центральних і місцевих органів влади подання про проведення службових розслідувань, а також притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про державну мову.