REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг вважає, що повернення Росією кораблів може допомогти виконанню Мінських угод.

Про це він сказав на прес-конференції перед дводенним засіданням міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу в Брюсселі.

Читайте такожВихід із Мінських угод. Однієї заяви про наміри мало

Відео дня

«Я вітаю повернення захоплених українських кораблів. Це те, що Росія повинна була зробити ще давно», - заявив Столтенберг.

Також він сказав, що повернення кораблів відповідає міжнародним зобов'язанням Росії.

«Я вважаю, що це хороша справа також через те, що будемо сподіватися, – це може допомогти здобути певний прогрес в реалізації Мінських угод і також допомогти зусиллям «нормандського формату», аби добитися прогресу у знаходженні стійкого політичного рішення кризи в Україні», - наголосив Столтенберг.

Він висловив очікування, що глави МЗС країн-членів НАТО завтра розглянуть це питання.

Окремо генсекретар Альянсу заявив, що НАТО «передає дуже чіткий сигнал, що Росія повинна дозволити свободу судноплавства в Азовському морі й також неодмінно у Керченській протоці».

Нагадаємо, 17 листопада захоплені українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», в супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі. Повідомлялось, що судна в супроводі російських кораблів прямували Керченською протокою в бік Чорного моря.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня поточного року українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.