Арахамія прокоментував скандал з Іванісовим / фото УНІАН

Член фракції “Слуга народу” Роман Іванісов стверджує, що в нього взагалі не було судимості.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив голова фракції Давид Арахамія.

“У нас є ситуація з Іванісовим, який є мажоритарним депутатом від Рівненської області. З’явилася інформація щодо того, що він має погашену судимість за статтею, коли йому було 17 років (це я зі ЗМІ беру тільки інформацію) - згвалтування неповнолітньої”, - сказав Арахамія і додав, що надалі ця інформація почала поширюватися.

Відео дня

За словами Арахамії, він перевірив профіль Іванісова, коли того обирали у народні депутати.

“Довідка у нього є, і ми вчора підтвердили, щодо несудимості. Але зараз, як пояснили юристи... Якщо є погашена судимість, то в довідці у вас буде довідка про несудимість”, - зауважив Арахамія.

Він повідомив, що напередодні зателефонував Іванісову та обговорив це питання. “Кажу: є така інформація, якщо це буде правдою, то, вибачай, але в тебе немає жодної причини знаходитися в нашій партії чи в нашій фракції. Він каже: я це розумію”, - розповів Арахамія.

Як сказав голова фракції, зважаючи на резонанс, який викликало це питання, цю інформацію потрібно підтвердити або спростувати. На це, заявив Арахамія, Іванісов відповів, що йому для цього потрібен час.

“На нього йде атака. Він дійсно це неодноразово повідомляв. Тому що він займається антикорупційними справами по бурштину в Рівненській області. Він каже, що це замовлення на нього. Я не можу це ні спростувати, ні підтвердити... Тому ми вирішили з ним: він сам, за власною ініціативою, виходить із фракції та партії. Ми це підтримуємо. Якщо він спростує і вся країна побачить, що це був фейк, тоді ми заберемо його назад. Якщо це підтвердиться, нехай він іде по своїх справах, куди він захоче”, - наголосив Арахамія.

На запитання, чи спростував Іванісов цю інформацію, Арахамія відповів, що він “мені це голосно спростовував. Він каже, що не було в нього судимості. Він каже: в нього не було взагалі судимості. Це його слова. Тобто, є його слова і є чутки у ЗМІ зараз... Є Рябошапка, який підтвердив, а потім Генпрокуратура спростувала”, - сказав голова фракції.

Крім того, на запитання, чому сам Іванісов не проведе брифінг, Арахамія відповів, що депутат також має провести зустріч зі ЗМІ і пояснити, "чому він вважає, що це фейк, хто ймовірний замовник цих фейків, і таке інше". На уточнення, чи називив Іванісов йому цю людину, Арахамія сказав: "Він повідомляв три прізвища. Я не знаю цих рівненських "авторитетів".

Читайте такожЯкщо зґвалтував, то складе мандат - Зеленський про депутата Іванісова

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка підтвердив, що Іванісов був засуджений за згвалтування неповнолітньої, однак на сьогодні судимість уже погашена.

За словами Рябошапки, було здійснено перевірку цієї інформації відповідними органами, і факт (притягнення до кримінальної відповідальності Іванісова) підтвердився. "Але судимість була погашена і вважається на даний момент, що особа не є судимою", - сказав генпрокурор.

Пізніше у ГПУ уточнили, що "інформація щодо підтвердження погашеної судимості одного з народних депутатів України, озвучена сьогодні під час брифінгу в Генеральній прокуратурі, не є підтвердженою". На даний час триває відповідна перевірка, результати якої обіцяють офіційно повідомити додатково.

За даними видання "Рівне вечірнє", Іванісов був затриманий 14 вересня 1995 року Куйбишевським райвідділом міліції Запорізької області за ст. 117 ч. 3 (зґвалтування неповнолітньої), і ст. 118 ч. 2 (зґвалтування неповнолітньої неприродним чином) Кримінального кодексу України, який діяв на той час. 22 вересня його відправили до СІЗО, але через три дні відпустили за рішенням суду. Однак, 25 жовтня 1995 року міліція затримала повторно Іванісова. "За інформацією джерела у правоохоронних органах, 21 березня 1996 року Іванісов був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, з яких відбув 2 роки 6 місяців виправно-трудових колоній загального режиму", - йдеться у повідомленні.

Іванісов ці факти заперечує та розмістив на своїй сторінці у Facebook фотокопію довідки про відсутність судимості. Також він заявив про призупинення членства у фракції "Слуга народу" на час перевірки.