Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що пишається виключенням з фракції «Слуга народу» депутата Романа Іванісова, який начебто має непогашену судимість за обвинуваченням у зґвалтуванні.

Про це глава держави розповів у власному відеозверненні.

«Третього депутата, по кількості я маю на увазі, виключили з партії (насправді з фракції — ред.) «Слуга народу», і ми цим пишаємось, бо у нас продовжується очищення… Ми набрали людей з народу, звичайних людей», — сказав Зеленський.

Він наголосив, що якщо у людей з партії влади знаходитимуть кримінальне минуле, або вони будуть пов’язані з «договорняками», їх виключатимуть.

«Тому що у нас монобільшість, найголовніше, це не кількість депутатів, хоча це теж дуже важливо, найголовніше, щоби це були порядні, чесні, професійні люди», — резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка підтвердив, що Іванісов був засуджений за згвалтування неповнолітньої, однак на сьогодні судимість уже погашена.

За словами Рябошапки, було здійснено перевірку цієї інформації відповідними органами, і факт (притягнення до кримінальної відповідальності Іванісова) підтвердився. "Але судимість була погашена і вважається на даний момент, що особа не є судимою", - сказав генпрокурор.

Пізніше у ГПУ уточнили, що "інформація щодо підтвердження погашеної судимості одного з народних депутатів України, озвучена сьогодні під час брифінгу в Генеральній прокуратурі, не є підтвердженою". На даний час триває відповідна перевірка, результати якої обіцяють офіційно повідомити додатково.

Читайте такожІванісова не зможуть повернути у фракцію, навіть якщо він захоче – "Слуга народу"

За даними видання "Рівне вечірнє", Іванісов був затриманий 14 вересня 1995 року Куйбишевським райвідділом міліції Запорізької області за ст. 117 ч. 3 (зґвалтування неповнолітньої), і ст. 118 ч. 2 (зґвалтування неповнолітньої неприродним чином) Кримінального кодексу України, який діяв на той час. 22 вересня його відправили до СІЗО, але через три дні відпустили за рішенням суду. Однак, 25 жовтня 1995 року міліція затримала повторно Іванісова. "За інформацією джерела у правоохоронних органах, 21 березня 1996 року Іванісов був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, з яких відбув 2 роки 6 місяців виправно-трудових колоній загального режиму", - йдеться у повідомленні.

Іванісов ці факти заперечує та розмістив на своїй сторінці у Facebook фотокопію довідки про відсутність судимості. Також він заявив про призупинення членства у фракції "Слуга народу" на час перевірки.

21 листопада голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, коментуючи ситуацію довкола Іванісова, зазначив: "На нього йде атака. Він, дійсно, це неодноразово повідомляв. Тому що він займається антикорупційними справами по бурштину в Рівненській області. Він каже, що це замовлення на нього. Я не можу це ні спростувати, ні підтвердити... Тому ми вирішили з ним: він сам, за власною ініціативою, виходить із фракції та партії. Ми це підтримуємо. Якщо він спростує і вся країна побачить, що це був фейк, тоді ми заберемо його назад. Якщо це підтвердиться, нехай він іде у своїх справах, куди він захоче".