Президент України Володимир Зеленський / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час його телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним обговорювалось питання про повернення обладнання, яке було на українських військових катерах, та укладання нового договору на транспортування російського газу через Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський повідомив під час спільної з президентом Естонії Керсті Кальюлайдс прес-конференції в Таллінні.

«З приводу вчорашньої розмови по телефону з президентом РФ. Ми задоволені, що до нас повернулися наші кораблі. Спочатку повернулися політв’язні та моряки, на минулому тижні повернулися наші військові катери. Ми обговорили питання, що немає всього технічного обладнання, що було, ми обговорили з президентом (РФ – УНІАН), щоб російська сторона повернула все, що було до цього. Можна і більше…хоча б наше», - заявив він.

Відео дня

Також, за словами президента, порушувалось питання укладання нового договору на транспортування російського газу через Україну.

«Ми обговорювали питання про те, що закінчується рік, і нам всім потрібно домовитись про підписання нового довгострокового транзитного газового договору. Для нас це є пріоритетом, не тільки для України. Це енергетична безпека для всієї Європи», - додав глава держави.

Читайте також"Нащо вам б/у трухани?": моряк каже, що росіяни забрали з кораблів навіть спіднє

Як повідомляв УНІАН, РФ повернула Україні захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь». 20 листопада кораблі прибули в порт Очакова. Командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко заявив, що росіяни «угробили» українські судна, зняли навіть «плафони, розетки й унітази». Також він зазначив, що на захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв'язку і навігаційне обладнання. Судна планують відремонтувати впродовж трьох місяців.

21 листопада Зеленський заявив, що на повернутих кораблях немає частини обладнання і озброєння, і Україна звернеться до РФ, щоб вони повернули все, що там було.

25 листопада президенти України та РФ провели телефонну розмову. Як повідомили у прес-службі глави Української держави, під час телефонної розмови Зеленський наголосив на необхідності повернення всього озброєння, обладнання та документації, що було на суднах. Також сторони обговорили питання газових переговорів у тристоронньому форматі Україна – Росія – ЄС.