Секретар РНБО України подякував французькій стороні за політичну підтримку України / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявляє, що Україна виконала всі необхідні умови для того, щоб 9 грудня відбувся саміт у «нормандському форматі».

Як повідомила прес-служба РНБО, про це він сказав під час зустрічі з послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном.

Секретар РНБО України подякував французькій стороні за політичну підтримку України у протидії російській агресії, зокрема, в рамках «нормандського формату», в якому Франція відіграє провідну роль.

Відео дня

За його словами, Україна доклала всіх зусиль до успішного проведення цієї зустрічі: здійснено обмін полоненими, розведено сили і засоби на трьох ділянках у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському, відкрито мостовий перехід у Станиці Луганській.

Читайте такожПрезидент Естонії: в конфлікті на Донбасі немає "двох винних" – є агресор і є жертва

«Україна виконала всі необхідні умови для того, щоб саміт у «нормандському форматі» відбувся. Водночас ми очікуємо на зустрічні кроки Росії під час переговорів», - наголосив Данілов.

Він підкреслив, що президент Володимир Зеленський вважає важливим під час зустрічі у «нормандському форматі» досягти домовленостей щодо конкретних термінів звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян; стосовно досягнення перемир'я та сталого припинення вогню; щодо повернення Україні контролю над державним кордоном з Росією.

«13 тисяч людських жертв цієї війни - факт, з яким мають рахуватися усі. Це наша земля, а російським військам час додому. Цей мир потрібен не лише Україні, а й Європі. Наше спільне завдання - закінчити цю війну», - наголосив Данілов.

Секретар РНБО також висловив думку, що допоки Росія не виконає свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей і не припинить незаконну окупацію частин території України, будь-яке зміцнення співпраці провідних європейських країн з агресором буде контрпродуктивним і стимулюватиме РФ чинити тиск на Україну.