Президент України Володимир Зеленський \ REUTERS

Президент України Володимир Зеленський назвав три теми, які має намір обговорити під час зустрічі в «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція та РФ) в Парижі 9 грудня: обмін утримуваними особами, припинення вогню та проведення виборів на Донбасі.

Читайте такожЗеленський заявив, що не починатиме війну на Донбасі

Про це він розповів у інтерв'ю західним ЗМІ Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza. «Кожна країна має свою позицію. І без сумніву, Німеччина та Франція багато зробили, щоб ці (майбутні) переговори відбулися. Це вже перемога. Це перемога, коли зброя замовкає і люди розмовляють. Це вже перший крок», - заявив президент України.

Відео дня

Крім того, Зеленський назвав три пункти, вирішення яких свідчитиме чи справді всі сторони хочуть припинити війну на Донбасі.

«Перший - це обмін полоненими, реальний обмін у чіткі часові рамки. Другий, я думаю, він дуже складний, це припинення вогню. Він був закладений у всіх (попередніх угодах) як пріоритет, як перший пункт, у всіх домовленостях та в усіх заявах. Але ми повинні розуміти, що, дійсно, обстріли зменшилися. Це правда. Але вони не зупинилися. Отже, коли ми говоримо про припинення вогню, ми маємо цього досягти. Ці перші два моменти пов'язані з життям людей. Ось чому для мене це два найважливіші моменти», - наголосив він.

Крім того, за його словами, третім пунктом стане проведення місцевих виборів на Донбасі.

«Вирішення цих трьох пунктів створить розуміння того, що ми хочемо закінчити війну. Ми, безумовно, цього хочемо. Але це створить розуміння того, що Росія також дуже сильно налаштована на це», - додав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та РФ запланована на 9 грудня в Парижі.